Jan Tomasowa

 

Nachtvogels

 

Als zoon van een Indische KNIL-officier leidde Ronald op Java en de Molukken een comfortabel en avontuurlijk leven. Op het Molukse eiland Ceram joeg hij overdag in de jungle met zijn vader op wilde dieren en ‘s avonds woonde hij de tjakalele, krijgsdansen van de oerwoudbewoners de Alifuren bij. Op jonge leeftijd kwam hij achter het geheim van de verdwijning van zijn Indische moeder en de mysterieuze dood van zijn onbekende Hollandse opa. Langzaam maar zeker werd Ronald onontkoombaar met de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog geconfronteerd. Als matroos vocht hij in LEES VERDER in de webshop.

Recensie ‘De Nachtvogels’

Als Indische Nederlander ben ik beroepsmatig betrokken bij de koloniale geschiedenis van Nederland en specifiek de (de)kolonisatie geschiedenis van Nederland en Indonesië.

Vanuit deze rol ben ik gevraagd om tijdens het schrijfproces van de roman ‘De Nachtvogels’ mee te lezen, en heb ik de ontwikkeling van het boek mogen meemaken.

Deze historische Indische roman gaat over de sociale geschiedenis van Roland, hoofdpersonage in het boek, vanaf zijn jeugd in Nederlands-Indië tot aan zijn verblijf in Nederland op oudere leeftijd.

Opmerkelijk voor mij is dat Jan Tomasowa met zijn Molukse achtergrond zo voortreffelijk die Indische geschiedenis kan weergeven en alle personages zo herkenbaar tot leven kan brengen.

Vanuit mijn professionele ervaring weet ik dat deze sociale geschiedenis in het algemeen te weinig bekend is en beveel ik deze roman graag aan die lezer aan die van geschiedenis houdt of die meer wil weten van ons koloniale verleden.

Esther Geus

 

ISBN: 978 94 6338 932 7

Aantal pagina’s: 296

Uitgever: Aspekt

Prijs: € 18,95

(portikosten € 4,50)

BESTELLEN