Ten geleide
‘Gaat Marinjo nog een keer komen?’ Deze vraag kreeg ik in de afgelopen maanden als redacteur van dit tweemaandelijks, onafhankelijk Moluks Magazine regelmatig op mijn bord van lezers. Met name oudere lezers lieten weten dat ze geïsoleerd thuis zitten en Marinjo missen om te weten wat er in de gemeenschap leeft. ‘Marinjo is van ons allemaal’, was een veel gehoord geluid.
Begin april werd het plan opgevat een doorstart te maken, te beginnen bij de uitgave van nummer 5 en 6 – 2021. Met het oog hierop is Nanneke Wigard toegevoegd aan de redactie: een welkome versterking! Tevens wordt gewerkt aan een back-up voor de vormgeving van Marinjo.
Het doet ons daarom deugd dat Marinjo nr. 5, oktober/november 2021, nu voor u ligt. Over de reden dat het blad sinds september vorig jaar niet is verschenen, wordt u in editie 6, december 2021/januari 2022 nader geïnformeerd.
Wat kunt u lezen in Marinjo nummer 5 – 2021?
De tijdmachine brengt u terug naar wat zich rond september/oktober 2021 afspeelde binnen de Molukse gemeenschap, en kan worden beschouwd als de erfenis van 70 jaar Molukkers in Nederland. Zo beschrijven Carla en Nino Latuny in het artikel ‘De cirkel is rond’, welke extra dimensie 70 jaar Molukkers in Nederland geeft aan hun familiegeschiedenis.
Ook is er – in woord en beeld – uitgebreid aandacht voor de Literaire Salon, op 25 september vorig jaar georganiseerd door MalukuXperience in samenwerking met Wigard Cultureel Erfgoed en Stichting Ombak Maluku. Eén van de deelnemers, de toen 21-jarige Noël Silalahi, staat centraal in de rubriek ‘Gedachtenwolk’. Zijn motto: ‘Samen vooruit’.
Excuses, erkenning van aangedaan leed, en moreel leiderschap stonden in genoemde periode – en staan nu nog steeds – in het brandpunt van de belangstelling. De columns van Njong Gogos en Jan Tomasowa, alsook het ingezonden stuk van Fridus Steijlen verwijzen hier vanuit verschillende perspectieven naar.
Verder staan we stil bij het overlijden van Joenoes (Oenoe) Ririmasse, terwijl de herdenking van de ontruiming van woonoord Vaassen, op 14 oktober 2021 45 jaar geleden, aan bod komt.
Daarnaast gaat Juul Sadée uitvoerig in op kunstwerken, gemaakt door Bandanese vrouwen over de geschiedenis van Banda. Nog meer kunst leest u in een impressie van de AMI – MAHAI expositie begin oktober vorig jaar in Baarn, en de opening van de permanente Molukse hoek met de tentoonstelling ‘Dua djadi Satu (2=1)’ in het Museum Lunteren.
In de rubriek ‘8 vragen aan…’ staat de Molukse kunstenares Suzette Huwae in de schijnwerpers.
In onze sportrubriek besteedt Gita Lopulisa aandacht aan de Sam Uneputty Cup – een vliegertoernooi, opgedragen aan Sam Uneputty die medio augustus vorig jaar onverwacht overleed.
Tot slot vindt u een recensie van de theaterproductie van DeltaDua ‘Operasi Batavia’, en een verslag het benefietevent van ‘Samen voor Maluku‘ in Groningen.
De redactie van Marinjo wenst u veel leesplezier toe!
Comments are closed.