Marinjo magazine no. 3  juni/juli 2023 € 6,50 + porti hier te bestellen.

Liever een jaarabonnement? 6 magazines voor €37,00 incl. verzendkosten.


 

Ten geleide

Voor u ligt de derde editie van Marinjo van 2023.

We openen met het resultaat van een zoektocht naar waarheid. Op 11 juni, 46 jaar na de dramatische beëindiging van de treinkaping bij De Punt in 1977, verschijnt het boek De Afloop, het drama bij de Punt. Het is geschreven door Jan Beckers, Nona Lumalessil en wijlen Junus Ririmasse. De speurtocht die de auteurs ruim twaalf jaar geleden begonnen, eindigt voorlopig met dit aangrijpende boek dat, zoals de tekst op de achterkant vermeldt, ‘alle voorgaande publicaties over de bevrijdingsactie completeert en volledig nieuwe inzichten geeft’. Dat de gijzelingen onlosmakelijk verbonden zijn aan de Drentse geschiedenis kwam ook naar voren in de herinneringsroute die het Drents Museum voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling Menyala organiseerde voor de pers. Met een fotoreportage doen we verslag van die dag.

Als onafhankelijk magazine biedt Marinjo ruimte aan diverse visies en meningen. Voor onze columnist Jeffrey Pattiwael was de RMS-herdenking dit jaar heel bijzonder. In ‘Mars voor de vrijheid, een veelbesproken dag’ vertelt hij hoe hij deze dag heeft beleefd. Onze andere columnist de Nadenker laat een ander geluid horen. Zij vindt het streven naar een eigen onafhankelijk land iets krampachtigs.

Gelegenheid bieden om in het onderwijs meerdere perspectieven te behandelen, is ook een doel van de nieuwe kennis- en materialenbank ‘Molukse Voetstappen’. Op deze toegankelijke website kan iedereen lesmateriaal en informatie vinden over de Molukse geschiedenis en cultuur en gratis downloaden. In Hoogeveen is onlangs een nieuw lespakket op de basisscholen geïntroduceerd bestaande uit een koffer met voorwerpen en een dagboek. Leerlingen maken daarmee kennis met de achtergrond van de Molukkers in Hoogeveen.

Over bijzondere projecten die de levens verbeteren van kinderen op de Molukken kunt u lezen in de artikelen ‘Ricardo’s wish’ en ‘Stichting Kolewa’. Ricardo’s wish was een spontane geldinzamelingsactie die resulteerde in ondersteuning van weeskinderen. Stichting Kolewa biedt kinderen met schisis (hazenlip) ‘een toekomst met een glimlach’.

Jonge opkomende talenten komt u tegen in de ‘Gedachtewolk’ waar zanger, rapper, songwriter en producer Jaël Tanalepy over zijn inspiratiebronnen vertelt. En in ‘8 vragen’ aan journalist en podcastmaker bij BNR Nieuwsradio Aäron Loupatty. Artiest Vinchenzo won het tweede seizoen van het tv-programma ‘Better than ever’ en Onesapa & Noah Jaora zijn winnaars van de ‘Beste Track 2022’ van de Popprijzen Overijssel.

De redactie van Marinjo wenst u veel leesplezier toe!
Bestel de nieuwe Marinjo in de webshop