Marinjo magazine no. 3  dec 2022/jan 2023 € 6,25 + porti hier te bestellen.

Liever een jaarabonnement? 6 magazines voor €37,00 incl. verzendkosten.

Ten geleide

 

Voor u ligt, iets later dan gepland, de zesde en laatste editie van Marinjo van het kalenderjaar 2022. In dit nummer vindt u voorts de factuur voor het abonnementsgeld voor 2023. Door de flink gestegen productie- en portokosten ontkomen ook wij er niet aan de tarieven aan te passen. Met een beperkte verhoging van € 35,00 naar € 37,00 streven we ernaar de continuïteit van het Magazine te borgen, waardoor u het tweemaandelijks kunt blijven lezen.

Wat kunt u lezen in de voorliggende uitgave, waaraan verschillende personen hun medewerking hebben verleend?

 

Marinjo nummer 6 – 2022 staat vooral in het teken van het thema ‘Transnationalisme’. In het bijzonder staan de verschillende vormen van transnationale relaties tussen Molukkers in Nederland en op de Molukken centraal die in de afgelopen eenenzeventig jaar zijn ontstaan.

In een special issue van het tijdschrift Wacana over Transnationale relaties heeft Fridus Steijlen een bijdrage geschreven over ‘een zoektocht naar transnationale relaties tussen Molukkers in Nederland en op de Molukken’. Charlie Munster bewerkte dit artikel tot een uittreksel, dat terug te vinden is in deze editie.

 

Het openingsartikel, het reisverslag van Marcella en Fred Souhoka naar Maluku, waar zij de eilanden Aru, Kei en Banda hebben bezocht, is exemplarisch voor de transnationale relatie tussen Molukkers in Nederland en op de Molukken in het huidige tijdsgewricht. Maar dat geldt evenzeer voor het eerste deel van ‘Terug naar de Molukken’, waarin Ron Habiboe Molukkers interviewt die zijn teruggegaan naar Maluku. In dit nummer is de aandacht gericht op Paulien Joel-Parera. Ook de bijdrage van Tom Tehupuring over het Bumi Manusia project van Jan Tomasowa en Dolly Hitipeuw op Bali past hier naadloos in, evenals het interview van Jamie Schaduw met Teria Salhuteru Sitanala over ‘Kewang Muda Maluku’, een programma voor jongeren. Hetzelfde kan worden gezegd over de bijdrage van Nico Lopulissa over het bezoek van het personeel van de oogkliniek ‘Ambon-Vlissingen aan Nederland. Zelfs de Nieuwsbrief van LSMO is gewijd aan een bezoek aan Molukse  ouderen in Passo.

 

De rubriek ‘Gedachtewolk’ biedt ditmaal een podium aan Sylvia Pessireron, auteur en freelancejournalist. Het interview, opgetekend door David Berhitu, reconstrueert het verhaal achter de auteur en haar publicaties, waaronder de onlangs verschenen ‘Sayang é’. In de rubriek ‘8 vragen aan…’ zijn de schijnwerpers gericht op Pascha Talany, producer en general manager van PROJCT, waarvan de theaterproductie JOAQUIMA op 19 januari 2023 in Arnhem in première gaat.

 

Deze maand is het zestig jaar geleden dat Molukse gezinnen zich vestigden in Hoogeveen. Gita Lopulisa schrijft over de wijze, waarop hierbij wordt stilgestaan. Daarnaast gaat Augustien Matulessy-Souisa onder de pakkende titel ‘Pompen of verzuipen!’ nader in op de staat van het kerkgebouw Silo in Eerbeek, bezien in het licht van kerkenvisie – in samenwerking met vier Nederlandse kerken in de gemeente Brummen.

De rubriek ‘Terug in de Tijd’ wordt gevuld door Susanne Derksen, terwijl kunstobjecten die zijn tentoongesteld in de expositie ‘Moederland’ te Den Haag, de middenpagina sieren.

Zeer de moeite van het lezen waard zijn de artikelen over de conflicten in de dorpen Kariu op Haruku en Hoar NGutru/Elraan op Kei. Eveneens lezenswaardig zijn de opinies van onze columnisten, en een terugblik op Ricardo’s Wish: een benefiet voor twee weeshuizen op Ambon.

 

De redactie van Marinjo wenst u niet alleen veel leesplezier toe, maar ook Fijne Kerstdagen en een voorspoedig Nieuwjaar 2023!

Bestel de nieuwe Marinjo nummer 6 door deze link aan te klikken