Marinjo magazine no. 4 2022 € 6,25 + porti hier te bestellen.
Liever een jaarbonnement? 6 magazines voor €37,00 incl. verzendkosten.
Ten geleide
Voor u ligt de vierde editie van Marinjo van dit jaar. Ook het vierde nummer telt niet alleen een grote variatie aan onderwerpen, maar ook aan personen die aan dit nummer hebben meegewerkt.
Wat valt er te lezen in Marinjo nummer 4 – 2022?
Het openingsartikel, geschreven door Jamie Schaduw, staat in het teken van een interview met Uriël Matahelumual en Rio Lekatompessy, makers van de Molukse Takkie Podcast. De Podcast is als medium niet meer weg te denken uit de mediawereld. ‘Voor ons en door ons’ luidt de slogan van Molukse Takkie: ‘Orale vertellingen, daar zijn we gewoon goed in’, aldus de Podcastmakers. ‘We moeten goede verhalen vastleggen.’
In de rubriek ‘Gedachtewolk’ staat Joaniek Vreeswijk centraal. De historicus is actief betrokken bij zes organisaties die zich inzetten voor Maluku en de Molukse gemeenschap in Nederland, waaronder #Niet mijn aankomst (NMA). ‘NMA tracht zich dienstbaar te maken door op te komen voor de belangen van de Molukse gemeenschap in Nederland en Maluku, met name wanneer deze in het geding zijn’, vertelt Joaniek.
Eenzelfde intentie streeft de initiatiefgroep Landelijk Moluks Platform/Raad na. ‘Lopende initiatieven verbinden en gezamenlijk de belangen van de Molukse gemeenschap in Nederland dienen, zodat zij een volwaardige plek kunnen innemen in deze samenleving’, schrijft auteur en initiatiefnemer Dinah Marijanan in een bijdrage. Met de Molukse kernwaarden en de levensfilosofie Siwalima als basis.
In dit nummer ontbreekt de rubriek ‘8 vragen aan…’. In plaats daarvan een vraaggesprek van Jeffrey Pattiwael met Dewi Verkerk-Lopulalan, voor velen bekend als zangeres van ‘Slilakan’ en de danceact The Course. De voormalige zangeres heeft haar oude stiel gecombineerd met het ambt van trouwambtenaar en gaat tegenwoordig door het leven als zingende, hippe trouwambtenaar.
Volgend op de serie over de resultaten van het onderzoek naar de aard en oorzaak van het geweld tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië 1945-1949 besteedt Marinjo aandacht aan de gebeurtenissen in Oost-Indonesië in 1950. Een ongepubliceerde onderzoekskroniek over de strijd om de Zuid-Molukken 1950-1963, een ‘ongeweten oorlog’, dient hierbij als leidraad. In dit nummer wordt ingezoomd op de Missie Ambon/Operatie Bersama van 2 tot 4-5 december 1950, met ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema als verbindingsman.
Daarnaast wordt stilgestaan bij de Nationale Herdenking op 15 augustus bij het Indië Monument in Den Haag – met een prominente rol voor de Indonesische ambassadeur in Nederland – alsook bij de lokale herdenking in Deventer. In haar bijdrage ‘Trauma zit in Moluks DNA’ koppelt Yvonne Lengams de aanhoudende gezondheidsachterstand van Molukkers (zie het artikel van Adee Bodewes in de vorige editie) aan het eerste generatie Molukkers trauma. Haar stelling is dat dit eerstegeneratiethema ongemerkt en onbewust doorwerkt in verdere generaties.
In de rubriek ‘Molukse ondernemers’ staan de spotlights ditmaal gericht op ‘Tante Tally’, een camping met B&B en Theetuin, terwijl de rubriek ‘Terug in de Tijd’ wordt gevuld door Wies van Groningen. Schilderijen van Henny Latul sieren de middenpagina. Aanvullend wordt in een interview van Nanneke Wigard een portret van de schilder geschetst.
Verder is er aandacht voor lokaal nieuws uit Doesburg en Lunteren, en – last but not least – de afscheidslezing ‘Over barricades gesproken…’ van Fridus Steijlen op 7 juli jongstleden, waarbij in de relatie tussen activisme, wetenschap en publiek het publieke domein wordt belicht.
Bijzonder lezenswaardig zijn weer de opinies van onze columnisten, en een artikel over schending van milieurechten van Bernard Tamaëla Advocatuur.
De redactie van Marinjo wenst u veel leesplezier toe!
Bestel de nieuwe Marinjo 4 in de webshop
Comments are closed.