Marinjo magazine no. 2 2022 € 6,25 + porti hier te bestellen.
Liever een jaarbonnement? 6 magazines voor €35,00 incl. verzendkosten.
—
Ten geleide
Voor u ligt alweer de tweede editie van Marinjo in het kalenderjaar 2022, drie weken na de uitgave van nummer 1 – 2022. Over het hoe en waarom van het afwijkende verschijningspatroon (normaliter verschijnt Marinjo om de twee maanden) hebben wij u in de voorgaande edities geïnformeerd.
Het tweede nummer biedt niet alleen een grote verscheidenheid aan onderwerpen, maar ook aan personen die aan dit nummer hebben meegewerkt. Wat ons betreft een teken dat Marinjo nog steeds kan rekenen op een breed draagvlak binnen de Molukse gemeenschap in Nederland. Wat kunt u lezen in Marinjo nummer 2 – 2022?
Zoals inmiddels bekend, besteedt Marinjo in een serie artikelen aandacht aan de resultaten van het onderzoek naar de aard en de oorzaak van het geweld tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië tussen 1945 en 1949. In dit nummer komt de gewelddadige bersiap-periode aan bod, beschreven door Esther Captain en Onno Sinke in het boek met de veelzeggende titel ‘Het geluid van geweld. Bersiap en de dynamiek van geweld tijdens de eerste fase van de Indonesische revolutie, 1945-1946’.
Naast een reflectie op de erfenis van de koloniale geschiedenis richten we onze blik op Molukse talenten uit de derde en volgende generaties. Zo zijn in het openingsartikel de spotlights gericht op de 17-jarige Ziggy Sapulette. Als telg van een bekende familie uit Krimpen aan den IJssel heeft zij de ambitie om één van de eerste Molukse Topmodellen te worden. In de rubriek ‘Gedachtewolk’, ditmaal verzorgd door David Berhitu, staat Rachel Luntungan-Telussa centraal. Haar fysieke beperkingen weerhouden haar er niet van om positief in het leven te staan en een voorbeeldfiguur te zijn. De rubriek ‘8 vragen aan…’ zet de schijnwerpers op Rivelino Sellier, een portretfotograaf met Moluks-Indische roots. De portretten die op de middenpagina staan afgebeeld, verraden zijn achtergrond als kunstenaar.
Verder wordt het verhaal van Molukkers in Nederland in de voorliggende uitgave opnieuw op verschillende manieren verteld: door de onthulling van het Vriendschapsmonument Oude Molen – een verwijzing naar het voormalige kamp Oude Molen in Well -, in theatervorm door Theater voor Iedereen en de Molukse gemeenschap in Moordrecht, en tijdens de Molukse Dagen in het Openluchtmuseum te Arnhem. Ook de nieuwe boeken ‘Wortels op de Molukken’ (geschreven door Els Deckers) en ‘Ik wil het weten’ (gemaakt door Annemarie Bon) getuigen hiervan, evenals de columns van Tjak Reawaruw (over de KNIL-kist) en De Nadenker (over Ambonezen en Indo’s…).
Tevens is er – in het jaar waarin de Moluks-Evangelische Kerk (GIM) 70 jaar bestaat – aandacht voor de betekenis en toekomst van de Molukse Kerk SILO in Eerbeek als cultureel en religieus erfgoed, bezien door de bril van de kerkentocht en kerkenvisie. Voorts wordt stilgestaan bij het benefietconcert dat op 29 mei jongstleden plaatsvond ten behoeve van Chris Tamaela, de in 2020 overleden Molukse predikant op Ambon.
Bijzonder lezenswaardig is het verhaal van Evert Solisa. Als techneut, vóór zijn pensionering werkzaam bij Dutch Space, een Nederlands Ruimtevaartbedrijf in Leiden, verzorgt hij dankzij zijn kleinkinderen lezingen over ruimtevaart: overdracht van technische kennis in optima forma!
Daarnaast wordt er stilgestaan bij de 72ste verjaardag van de RMS, en laat gastcolumnist Fridus Steijlen zijn licht schijnen over de zoektocht naar het graf van mr. dr. Chris Soumokil, voormalig RMS-president die op 12 april 1966 door een Indonesisch vuurpeloton werd geëxecuteerd.
Tot slot bijt Julia Tomasila-Snell met haar bijdrage, getiteld ‘Kledinguitdeeldag’, het spits af in de nieuwe rubriek ‘Terug in de Tijd’. Wie volgt/volgen?
De redactie van Marinjo wenst u veel leesplezier toe!
Comments are closed.