U kunt de Marinjo no 5 bestellen in de webshop

Marinjo

Ten geleide

 

Voor u ligt de vijfde editie van Marinjo van 2023; een extra dik nummer deze keer.

 

We openen met een rijke muzikale erfenis: het nieuwe boek Musik Maluku. De auteurs van dit naslagwerk, Rein Spoorman en Victor Joseph, geven een overzicht van de geschiedenis van Molukse muziek in Nederland, Jakarta en Maluku.

Een andere rijke erfenis betreft weven. Beeldend kunstenaar en wever Loes Leatemia vertelt hierover in de Gedachtewolk. En op de middenpagina’s is recent werk van Loes te bewonderen.

 

Overdracht van kennis over geneeskrachtige kruiden stond centraal in de workshop ‘Obat-obat Kampung’ die in Assen werd gehouden. Een van de initiatiefnemers, ademcoach Noreen Tatuhey, is overigens ook te zien in het theaterevent ‘Stille kracht’. Hierin treedt ze samen op met hypnotiseur Menno Bandini en tifagroep Tiga Batang Rumah en geeft ze inzicht in hoe je manier van ademhalen doorwerkt in je fysieke, mentale, emotionele en spirituele gesteldheid.

 

Als je in je eerste levensjaren veel ellende hebt meegemaakt, hoe ga je daar dan mee om? Het levensverhaal van Jim Lopulalan begint met de Tweede Wereldoorlog. In ‘Ik denk altijd anders’ geeft deze boeiende verteller wijze lessen over leren vergeven, de relatie met zijn vader, zijn betrokkenheid bij de treinkaping bij Wijster en de ontruiming van woonoord Vaassen.

Molukse militairen en hun inzet in het negentiende-eeuwse Indië zijn het thema van het artikel ‘Wilhelm Leonard Ritter en de inzet van Ambonezen’ van Hans Straver. Anis de Fretes belicht in zijn tweede deel over de Tweede Wereldoorlog in Azië dit keer de scheepsramp van de Junyo Maru en de Pakanbaroe-dodenspoorweg. En hoe is het Molukkers vergaan die terugkeerden naar de Molukken? Daarover gaat het interview dat Ron Habiboe op Seram had met Daniel Wonmaly, zoon van een KNIL-militair die met zijn gezin in 1968 terugging naar Serua.

 

Kadervorming en de kerk’ vormt het onderwerp van de column van Tjak Reawaruw. In Alphen aan den Rijn hebben ze een oplossing uitgewerkt voor een herkenbaar probleem, namelijk: wat te doen als zich geen nieuwe kandidaten voor de kerkenraad aandienen?

Ook positieve berichten uit Walcheren waar het pand van stichting Mae Uku van de sloop gered is door een overeenkomst tussen Mae Uku en de gemeente Vlissingen.

 

En nog veel meer …

 

De redactie van Marinjo wenst u veel leesplezier toe!

 

Bestel de Marinjo hier