Marinjo magazine no. 4 van aug 2021 | sept 2021 kunt u HIER bestellen

Ten geleide

Voor u ligt Marinjo nr. 4, augustus/september 2021, vier weken later dan gepland. Over de reden van de vertraging hebben wij u in de vorige editie (3, juni/juli 2021 geïnformeerd. Zoals toen al aangekondigd, staat deze uitgave voor een belangrijk deel in het teken van de Literaire Salon, op 25 september aanstaande georganiseerd door MalukuXperience in samenwerking met Wigard Cultureel Erfgoed en Stichting Ombak Maluku. Meer informatie over het programma treft u aan in een artikel elders in dit nummer.

Wat kunt u in deze context nog meer verwachten in Marinjo nummer 4 – 2021?

Aan de basis van de Literaire Salon 2.0 staat de overdracht van Toko Buku Maluku door het Landelijk Steunpunt Educatie Molukkers (LSEM) aan MalukuXperience. Eén van de educatieve taken van het LSEM die MalukuXperience heeft overgenomen, is de ondersteuning van beginnende schrijvers, zoals bijvoorbeeld Julia Snell met de uitgave van haar boek ‘Kracht. Korte verhalen van een Molukse vrouw’. Dit boek zal – evenals ‘Ombak Maluku’ in het eerste blok – op 25 september worden gepresenteerd.

Samen met Wies van Groningen en Coby Nuruwé-Tuhuteru participeert Julia Snell in het onderdeel ‘Krachtige vrouwen’ dat het kloppend hart vormt van het programma. Van deze drie krachtige vrouwen vindt u in dit nummer een portret; dat van Julia Snell is opgetekend in de rubriek ‘Gedachtenwolk’ onder de kop ‘Toon je kracht!’.

Een ander interessant programmaonderdeel van de Literaire Salon is ‘The Summer of Poetry’, een poëzieproject, verzorgd door Bahasa Basudara. In een artikel vertolkt Joaniek Vreeswijk de stem van de volgende generatie(s): wat houdt dit project in, en waar staat Bahasa Basudara nu?

 Voorts bespreekt Benny Sutiono het boek ‘Banda. De genocide van Jan Pieterszoon Coen’ van Marjolein van Pagee. Banda komt ook aan bod in de middenpagina, waarop een foto staat afgebeeld van een kunstwerk ‘Een bundel van wit katoen’ door Bandanese vrouwen over hun eigen geschiedenis.

De lintjesregen is ook dit jaar niet ongemerkt aan de Molukse gemeenschap voorbijgegaan. In deze editie zijn de schijnwerpers gericht op de verdiensten van Ridder Juan Seleky, voorzitter van de LSMO (Landelijke Stichting Molukse Ouderen).

In onze sportrubriek besteedt Gita Lopulisa aandacht aan Sportcenter Tapilatu in Hoogkerk, gespecialiseerd in taekwondo: een portret van een betrokken en bevlogen familiebedrijf.

Daarnaast is er aandacht voor de nieuwe theaterproductie van DeltaDua ‘Operasi Batavia’, het eendaagse festival ‘Open Vensters’ in Assen en het benefietevent van ‘Samen voor Maluku’ in Groningen. Eén van de initiatiefnemers, Jeffrey Pattiwael, staat in de rubriek ‘8 vragen aan…’ centraal.

Verder vindt u in de rubriek ‘Geachte redactie’ een lezenswaardig ingezonden stuk van Ries de Weerd uit Den Haag.

De redactie van Marinjo wenst u veel leesplezier toe!
Marinjo magazine no. 4 van aug 2021 | sept 2021 kunt u HIER bestellen