De nieuwe Marinjo april/mei 2021 is uit en te bestellen!
Ten geleide
Beste lezers,
Voor u ligt het tweede nummer van Marinjo in het kalenderjaar 2021; met vertraging, omdat de voorbereiding van deze editie door een samenloop van omstandigheden samenviel met de drukte rond de lancering en verwerking van de grote hoeveelheid bestellingen van het boek ‘Ombak Maluku’. Onze excuses voor het ongemak!
De voorliggende uitgave van Marinjo staat zowel in het teken van herdenken als vooruitkijken in het kader van 70 jaar Molukkers in Nederland. De menselijke maat in de vorm van persoonlijke verhalen staat hierbij voorop, zoals in het zelfportret van Julia Tomasila-Snell, de verhalen van Stichting 70 jaar Molukkers in Overijssel en het interview van Jeffrey Pattiwael met de Molukse/Antilliaanse zanger Benjamin Vlijt (Benjih) over zijn nummer ’Rindu Tanah Air’.
In het artikel ‘Ontkennen, trots, schaamte, malu hati’ reconstrueert historicus Xaf Lasomer de gebeurtenissen in de periode rond het einde van het dekolonisatieproces 1945-1949 en de proclamatie van de RMS (Republik Maluku Selatan) op 25 april 1950. ‘Bij al die herdenkingen worden de woorden trots en respect heel vaak gebruikt, maar is (oorlogs)trauma amper een onderwerp’, schrijft hij, ‘terwijl onze ouderen al op jonge leeftijd veel afschuwelijke dingen hebben meegemaakt.’
De dékolonisatie periode komt ook aan de orde in het interview met Fridus Steijlen. In het onderzoek ‘Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950’, is hij verantwoordelijk voor het deelproject ‘Getuigen & Tijdgenoten’. Hebben onze (groot)vaders oorlogsmisdaden begaan? In dit interview met Marinjo blikt de senior-onderzoeker en hoogleraar alvast vooruit naar de uitkomsten die pas in het begin van 2022 worden verwacht.
In de rubriek ‘Gedachtenwolk’ vertellen Jim Worung en Nanneke Wigard over hun drijfveren om het boek ‘Ombak Maluku’ te schrijven. ‘Wij zien dit boek als een eerbetoon aan de ouderen die deze reis naar het onbekende, vreemde Nederland hebben moeten maken. Zij wilden niet, maar moesten toch naar Nederland.’
In een vraaggesprek met Marinjo reflecteert Henry Timisela op zijn eerste jaar als directeur van het Moluks Historisch Museum in coronatijd. ‘Volgens mij hebben wij als Molukse gemeenschap een vorm van healing nodig’, stelt hij. ‘Dat is vrij lastig, omdat men de eigen waarheid blijft zien door de ogen van zijn ouders of grootouders. Dat laat weinig ruimte over voor invulling door de huidige bril.’ Verder ziet hij dat zich onder Molukse jongeren een culturele revolutie voltrekt.
Voorts is er aandacht voor een oproep van Jip Lensink. Afgelopen september (2020) is de cultureel antropoloog en religiewetenschapper begonnen aan haar promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht over de rol van zangteksten voor de religieuze identiteitsvorming van Molukse christenen. In dit kader is zij op zoek naar mooie of bijzondere verhalen die te maken hebben met zangboeken en/of Molukse liedjes.
De redactie van Marinjo wenst u veel leesplezier toe!
BESTEL EEN LOS NUMMER VAN DE NIEUWE MARINJO HIER IN DE WEBSHOP!
Liever een jaarabonnement klik dan hier!
Comments are closed.