Marinjo magazine no. 3  2022 € 6,25 + porti hier te bestellen.

Liever een jaarbonnement? 6 magazines voor €37,00 incl. verzendkosten.

Ten geleide

 

Voor u ligt de derde editie van Marinjo van dit jaar. Ook het derde nummer kent niet alleen een grote variatie aan onderwerpen, maar ook aan personen die aan dit nummer hebben bijgedragen. ‘Marinjo is nog steeds een begrip binnen de Molukse gemeenschap in Nederland’, stelt een vaste medewerker.

 

Wat kunt u van ons in Marinjo nummer 3 – 2022 verwachten?

Het openingsartikel is op verzoek van de redactie geschreven door Adee Bodewes; zij is onlangs gepromoveerd op het onderwerp ‘De gezondheid van Molukkers in Nederland’. Haar sombere conclusie is dat Molukkers in Nederland na ruim 70 jaar verblijf kampen met een aanhoudende gezondheidsachterstand.

 In de rubriek ‘Gedachtewolk’ staat Noah Berhitu centraal. De studente Audiovisuele Kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent ziet haar eigen films ook als een zoektocht naar haar eigen positie. De rubriek ‘8 vragen aan…’ richt de schijnwerpers op Rachelle Houtman. Zij is onder meer verbonden aan het Drents Museum in Assen, waar zij meewerkt aan de voorbereiding van een expositie over Molukkers in Drenthe. In de rubriek ‘Molukse ondernemers’ staan Neville en Nigel Voets van SAU Spirits in de spotlights. Hun motto: ‘Jenever en Sopi zijn gemaakt om te delen’. Voorts is er aandacht voor de pitch voor het Landelijk Moluks Monument, waarbij de twee geselecteerde jonge kunstenaars, Jaïr Pattipeilohy en Yoram de Kock, hun ontwerpen presenteerden.

 

De aflevering in de serie over de resultaten van het onderzoek naar de aard en oorzaak van het geweld tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië tussen 1945 en 1949 zoomt in dit nummer in op de ‘herontdekking’ van de gewelddadige Bersiap-periode in het Nederlandse publieke domein. Dit in aanloop naar de Nationale Herdenking op 15 augustus bij het Indisch Monument in Den Haag dat wordt beschouwd als kantelpunt in de ‘herontdekkingstocht’ in de jaren tachtig van de vorige eeuw. De onderzoekers Esther Captain en Onno Sinke beschrijven die ontwikkeling in hun boek Het geluid van geweld. Bersiap en de dynamiek van geweld tijdens de eerste fase van de Indonesische revolutie, 1945-1946’.

Verder wordt in de voorliggende editie stilgestaan bij het tienjarige bestaan van Rumah Maluku in Barneveld (‘apart en toch samen wonen’) – evenals bij een reünie in Hoogeveen van de ‘vergeten’ groep Molukkers uit voormalig Nederlands Nieuw-Guinea die zestig jaar geleden naar Nederland is gekomen. Eén van hen is beeldend kunstenares Susan Tehupuring uit Doesburg. Haar kunstwerken van klei sieren de middenpagina. Ook is er een sfeerreportage van de Pasar Malam Leerdam (‘Eindelijk weer Polo Baku Polo’) – inmiddels uitgegroeid tot een traditie. De nieuwe rubriek ‘Terug in de Tijd’ wordt gevuld door David Berhitu.

 

Drie bijdragen hebben het land/gebied van herkomst – Indonesië/Maluku – als aandachtsgebied. Hierbij wordt nader ingegaan op de nieuwe wet tegen seksueel geweld in Indonesië alsook op de schaduw van 14 februari 2024: de datum waarop de volgende presidentsverkiezingen in Indonesië plaatsvinden. Daarnaast is er een update te lezen van de situatie in Kariu op Haruku in de Molukse archipel. Meer nieuws over Maluku kunt u vinden in de rubriek ‘Ondertussen in de Molukken’.

 

Bijzonder lezenswaardig zijn de opinies van onze vaste columnisten. Eén van hen willen wij er op deze plek uitlichten: Jan Tomasowa. Zijn column ‘Solidair en verbonden met het Indonesische volk’ is tevens zijn laatste column, want Jan stopt als vaste columnist. Wij zijn nog met Jan in gesprek over een andere invulling van zijn betrokkenheid bij Marinjo.

 

De redactie van Marinjo wenst u veel leesplezier toe!

Bestel nu in de webshop