2 mooie boeken in de webshop:

Openhartige en kritische columns over

Molukse Nederlanders

In ‘Molukse Nederlanders’ schroomt columnist Jan Tomasowa niet om heilige huisjes omver te werpen. Hij beschouwt openhartig en kritisch de wereld van de Molukse Nederlander.

Tomasowa stelt de discriminatie van homofielen en lesbiennes door de Molukse kerk aan de kaak, schrijft over de Nederlandse getraumatiseerde slachtoffers van gijzelingen en roept Molukse RMS-leiders op om publiekelijk excuses aan te bieden aan deze slachtoffers. Hij daagt zijn lezers uit om op kritische wijze het debat te voeren over de zeventig jaar durende, slechte sociaaleconomische positie van Molukse Nederlanders. De columnist plaatst ook vraagtekens bij de rol van Molukse leiders inzake het vertrek van de Molukse KNIL-militairen naar Nederland. Hij is ervan overtuigd dat een belangrijk deel van de Molukse Nederlanders niet in staat is om op eigen kracht een zelfstandig inkomen op de Molukken te verwerven. Zij kunnen wel in Nederland overleven, maar niet op de Molukken.

“Als je als columnist niet over deze voor Molukse Nederlanders belangrijke onderwerpen schrijft, waarom schrijf je dan een column?” Als columnist onderschrijft Jan de ware woorden van de Franse verlichtingsfilosoof Voltaire: “Qui plume a, guerre a.” Ofwel: “Een pen vasthouden is ten strijde trekken!”

Jan Tomasowa schrijft over een breed scala van onderwerpen, onder andere over politiek, religie, cultuur en sociaal-economische ontwikkelingen. Populariteit is voor Jan Tomasowa geen criterium voor het schrijven van goede beschouwingen. Als columnist wil Jan zijn lezers prikkelen. ‘Openhartige en kritische columns over Molukse Nederlanders’ kan men beschouwen als een voortzetting van het essay “Molukse overpeinzingen.”

 

Jan Tomasowa. Openhartige en kritische columns over Molukse Nederlanders

ISBN: 9789464249804, Paperback

Aantal pagina’s: 140,

Prijs: € 18.95 + porto

NU TE BESTELLEN IN DE WEBSHOP

 

—-

 

Toma terus

 70 jaar Molukkers in Nederland

 

Tussen 21 maart en 21 juni 1951, dit jaar precies zeventig jaar geleden, arriveerde een groep van ruim 12.500 Molukse mannen, vrouwen en kinderen in Nederland. Zowel aan Molukse als aan Nederlandse kant ging iedereen uit van een tijdelijk verblijf. Inmiddels zijn we enkele generaties verder. Tegenwoordig telt de Molukse gemeenschap volgens het CBS 70.000 personen en is er sprake van een vierde en zelfs vijfde generatie jonge mensen met een Molukse achtergrond. In de afgelopen zeventig jaar is het nodige óver Molukkers geschreven, maar in de bundel Toma terus (‘steeds vooruit’) komen Molukkers zélf aan het woord. Toma terus is geen alomvattende, feitelijke geschiedenis van de Molukse gemeenschap, maar een creatieve reflectie in woord en beeld die tegelijkertijd naar de toekomst kijkt.

 

Wim Manuhutu, Glenda Pattipeilohy, Henry Timisela, Toma terus, 70 jaar Molukkers in Nederland.

Uitgever: Walburg Pers

ISBN: 978 94 6249 764 1, Paperback

Aantal pagina’s: 144,

Prijs: € 19,99  + porto

NU TE BESTELLEN IN DE WEBSHOP